Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ако на имотния пазар не се реализират сделки два или три месеца, това не е страшно. Хората разбират необходимостта от отлагане. Подобен случай на замразяване на икономиката и пандемия досега не е имало, заяви Страхил Иванов, управител на "Явлена", в предаването "ИмоТиТе" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Пред послоедните 2 седмици пазарът е много интересен. Има градове в страната, в които активността се увеличи - черноморските например. В големите градове интересът намалява", посочи Иванов и продължи:

"Хората трябва да има къде да живеят. Пазарът на недвижими имоти е вечен, той няма да се промени тотално - да, забавя се, но той не спира".

Още по темата
Според Иванов евентуална криза ще засегне недвижимите агенции и брокерите, на които клиентите нямат доверие - тези, които са подавали лъжливи оферти, които са спекулирали.

По думите на експерта неясната обстановка не дава възможности за прогнозиране какво ще се случи на пазара.

"Всичко е въпрос на срок. Прогноза за това ще паднат ли цените никой не може да даде", коментира той.

Иванов очаква през следващите седмици да има замразяване на обекти ново строителство. Той обясни обаче, че това няма да се отрази на пазара, тъй като броят на новозапочнатите сгради е голям.

"Наемният пазар е този, който ще отвори ниша и ще се развие от гледна точка на предоговаряне на условия", заяви експертът.

 Целият разговор със Страхил Иванов вижте тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase