Повече от един милион българи страдат от безсъние. В Америка процента на заболеваемост е по-тежък, но по-точни цифри, коментира неврологът д-р Нейко Нейков пред Bulgaria ON AIR.

Броят на хората, които страдат от безсъние, нараствал и едновременно с това възрастовата граница падала. Най-честото оплакване било сънонарушението. Съществуват и дефиниции на отделните диагнози. Нарушенията на съня са в 80 отделни групи, а едно безсъние можело да има различни аспекти.

"Здравият сън е нещо индивидуално, 30 минути след събуждане просто не трябва да имаме проблеми с концентрацията. Тежка заблуда е да мислим, че трябва да спим 6-8 часа. Има хора, които спят под 6 часа", изтъкна неврологът.

Съня ни се влияе от няколко фактора. Стресът е фактор в глобален аспект, както и това, че работният ден на практика няма край.

"Почти всеки град не спи, вече темповете на живот са такива. Това, което се изисква от човек в момента, е страшно много. Човек, буден над 17 часа на ден, е еквивалент на такъв с 5 промила алкохол в кръвта. В някои проблемни случаи трябват лекарства, но е нужна хигиена на съня - спалнята да е тъмна, тиха, с малко по-ниска температура, само за любов и сън, без часовници и телевизори", допълни Нейков.

Според него дневната слънчева светлина, която се усвоява от ретината на окото е важна за хормона на съня.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase