Снимка: БГНЕС

Държавният съветник и министър на външните работи на Китай Уан И каза в петък, че Китай е готов непрекъснато да задълбочава диалога и сътрудничеството с НАТО, базирани на равноправието и взаимното уважение. Той заяви това по време на срещата с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в кулоарите на 56-та Конференция по сигурността в Мюнхен, предаде bulgarian.cri.cn.

Още по темата

Китай се застъпва за мира и следва различен път от този на предишните големи държави, т.е. стреми се към собственото си мирно разивите, както и печелившо сътрудничество с останалата част от света, каза Уан И.

Китай следва национална отбранителна политика, която има отбранителен характер, и разходите за отбрана на глава от населението са далеч по-ниски от тези на другите големи държави, каза още Уан И, добавяйки, че в отоговр на новата ситуаия със сигурността Китай също предлага нови концепции за съмвестна, всеобхватна и устойчива сигурност.

Между Китай и членовете на НАТО няма геополитически конфликти и конкуренция, а различните гледни точки по някои въпроси не трябва да са пречка за обмена и сътрудничеството между двете страни, каза още Уан И. Той изрази надежда, че Алиансът ще продължи да насърчава правилния възглед спрямо Китай и да го счита за приятел и партньор.

Столтенберг заяви, че НАТО е готов да си сътрудничи с Китай по въпросите свързани с Афганистан, Близкия изток, Ирак и контрола върху въоръжението. Той е уверен, че това сътрудничество ще бъде от полза за двете страни, както и поддържането на световния мир и сигурност. Столтенберг също изрази съчувствие и подкрепа към засегнатите от епидемията от новия коронавирус и увереност, че китайското правителство и народ час по-скоро ще се справят с нея.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase