Снимка: БГНЕС

Отдадените футболни фенове се подлагат на толкова силен психологически стрес докато гледат любимия си отбор, че това може да се окаже опасно за здравето им.

Учени от университета "Оксфорд" взимат проби от слюнката на бразилските фенове по време на сблъсъка между Германия и Бразилия на Световното през 2014 година. Тогава германците надвиха бразилците с историческото  7:1.

Резултатите показват изключително завишени нива на хормона кортизол, което може да доведе до повишено кръвно налягане и напрежение на сърцето. Проучването стига и до друг извод – то не намира разлика между нивата на стреса у мъжете и жените, въпреки че се твърди, че "мъжете са по-отдадени на отбора си".

"Феновете, които имат дълбока връзка с отбора си – тези, които имам чувството, че са едно с отбора си, изпитват най-високите нива на психологически стрес когато гледат мач“, обяснява доктор Марта Нюсън, експерт от Центъра за изучаване на социалната кохензия към университета "Оксфорд“.

Тези, които са "по-обикновени фенове" също изпитват стрес, но не в толкова високи нива.

Завишените нива на кортизол могат да свият кръвоносните съдове, да повишат кръвното налягане и да увредят вече отслабено сърце. Високите нива от хормона също така създават фалшиво чувство за обреченост, страх, че живота ни е в опасност или че някой ще ни нападне.

По-стари изследвания показват завишаване на сърдечните удари при големи мачове, независимо дали феновете подкрепят отделен отбор или страна.

В своето изследване учените от "Оксфорд“ взимат проби от слюнката на 40 бразилски фена преди, по време на и след три от мачовете по време на Световното през 2014 г. Разбира се, най-стресирани те са били по време на сблъсъка с Германия.

"Това беше мъчителен мач – толкова много хора избухваха в плач“, казва доктор Нюсън пред BBC. Тя обяснява, че феновете са си създали механизъм за справяне със стреса – в такива моменти те се прегръщат или проявяват чувство за хумор. Така, нивата на кортизол спаднали в края на мача до нивата, които са били преди първия съдийски сигнал.

Доктор Нюсън препоръчва стадионите да пускат по-слаби светлини след мачовете, придружени с успокоителна музика. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase