Снимка: pexels.com

Всеки 10-и пациент получава увреждане при лечение в болница според световната статистика. 500 пациенти годишно в Германия умират от лекарска грешка, бе изтъкнато по време на дискусия на Столичната лекарска колегия на Българския лекарски съюз в Правец, съобщава БНР.
 
Всяка година 10 на сто от пациентите в най-добрите болници получават увреждания по време на лечение, стана ясно на дискусията за безопасността на пациентите и медицинските грешки.

Американско проучване от 2016 година сочи, че лекарските грешки са третата водеща причина за смъртни случаи след сърдечносъдовите заболявания и злокачествените, което представлява 9,5 процента от смъртните случаи въобще.

Според данните на дискусията за лекарската грешка шест са източниците на медицинските грешки - човешкият фактор, нивото на знание, проблемите в системата, небрежността, комбинирани причини и недобросъвестността, което е наказателно.

В една американска болница е направено изследване, което сочи, че най-голям процент заемат малките медицински грешки. Те са 48 процента, а сериозните медицински грешки са едва 18 на сто.
 

Коментари Напиши коментар

31

Възмутен

преди 2 години

Кой "велик" лекарски мозък е определял продължителността на пътеките? Не трябва ли целта на лечението да е ИЗЛЕКУВАНЕ на болния? 5 дни, 7 дни- та болниците да не са СПА хотели (впрочем някъде цените са такива). Организмът на Марийка да се поддава на лечение за 5 дни, а на Иванчо и 10 дни да са малко! Сега влизаш на носилка, престой (не лечение) 5 дни и довиждане-пътеката свърши и пак на носилка в къщи!

30

Алооо

преди 2 години

Стига сте трили коментариите,нали сте чисти като Момина сълза.

29

Сп€€€нс

преди 2 години

Чета "Драски и шарки" и все едно не чета разкази на 120 години , а сутрешните вестници .