Изабел душ Сантуш. Снимка: архив, БГНЕС

Най-богатата жена в Африка, дъщерята на бившия президент на Ангола Жозе Едуарду душ Сантуш – Изабел душ Сантуш заяви, пред ТАСС, че никога не се е отказвала от полученото по рождение руско гражданство.

„Аз съм рускиня по рождение“, каза тя. Помолена да коментира информациите, че е получила или е възстановила руското си гражданство през 2013 г., Душ Сантуш каза: „Не съм възстановявала гражданството си, винаги съм си го имала“.

Душ Сантуш е родена в Баку през 1973 г. в семейството на Жозе Едуарду душ Сантуш – тогава анголски революционер, активист на Народното движение за освобождение на Ангола – Партията на труда, и родената в руския град Пенза Татяна Куканова. Жозе Едуарду душ Сантуш беше начело на Ангола от 1979 г. до 2017 г., припомня ТАСС.

През 2016-2017 г. Изабел душ Сантуш ръководеше най-голямата държавна нефтена компания на Ангола Sonango. След като беше освободена от поста, тя напусна страната. По информация на анголския вестник Exspresso заедно с мъжа си, конгоанския предприемач Синдика Доколо, тя е отишла да живее в Дубай през миналата година и засега не възнамерява да се върне в Ангола.

На 31 декември 2019 г. съдът в анголската провинция Луанда нареди конфискация на компанията и личните сметки на Изабел душ Сантуш и съпруга й. Според главната прокуратура на Ангола в резултат на сделките с тяхно участие държавата е изгубила $1,36 млрд.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase