Снимка: Pixabay
fallback

След драстичния скок на цената на свинското месо, не се очаква ново поскъпване.

"Надяваме се да няма повече покачване", коментира пред БНР д-р Полина Хаджистоева – председател на Асоциацията на свиневъдите.

Тя обаче призна, че прогнозите не са оптимистични.

Oще по темата

"2018-а година започна с цена от около 2,2-2,5 лв. за килограм живо месо. В момента се търгува по 4 лв. Съпоставката е около 1,5 лв. на едро, живо месо. При разфасовките след клането - от 8 до 10 лв. е стигала цената на дребно във веригите и в магазините", каза Хаджикостова.

Според нея много малко са държавите, които успяват да се справят с чумата по свинете.

По думите ѝ включително България не може да се справи със заболяването.

Страните, в които няма чума като Белгия и Германия, изнасят месото основно за Китай.

"В Европа остава по-малко свинско. Като цяло количеството на свинско месо на европейския пазар е намалено драстично. Потреблението е много голямо. Това налага и увеличаването на цената", обясни д-р Хаджистоева.

Според нея преди проблема с чумата страната ни е задоволявала родния пазар с около 50% от свинското месо.

Сега обаче вече сме на около 1/3, т.е. около 35% се произвежда у нас, добави тя.

Хаджистоева определи битката с чумата като боксов мач от висшата лига.

"В момента, в който се смъкне гардът, и болестта ти нанася нокаут. От една страна се закриват свинекомплекси след пораженията и ликвидирането на стопанства", каза тя и добави още, че липсата на суровина пък води до затваряне и на следващите по веригата – месопреработвателите.

"Тепърва предстои да се сблъскваме с това в следващите месеци и години", прогнозира още д-р Полина Хаджистоева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 4 години

Свинското няма да поскъпва въпреки поскъпването на водата с която го овкусяват.

10

1

преди 4 години

За сега, а за утре?

9

Анонимен

преди 4 години

То вече поскъпна и е по-скъпо от в западен магазин, в същото време напомпано с вода за да тежи, т.е. около 2х по-скъпо от ЕС. Защо ли КЗП не се самосезира и попита търговците, защо в БГ месото е с различно качесто?! Някакви игрички пак ...

fallback