Снимка: архив, БулФото

Общо пет са компаниите в кратката листа, с които страната ни ще води преговори за АЕЦ "Белене". Това информира депутатите от енергийната комисия ресорният министър Теменужка Петкова. Петте компании са: "Росатом", Си Ен Ен Си, Корейската хидро-атомна енергийна корпорация, "Фраматом" и "Дженерал Електрик".

Петкова обясни, че това са петте компании, към които ще бъде отправена покана за предоставяне на обвързваща оферта. "Фраматом" заявява желание да достави системите за сигурност за проекта и съответно да финансира този дял от неговото участие, а "Дженерал Електрик" заявява желание за производство на турбини и друго оборудване, като също осигурява финансирането за тази част от проекта.

"Това е кратката листа. Основният ни аргумент да се спрем на тези пет компании са техният опит в изграждането на атомни електроцентрали, на второ място това е тяхната финансова стабилност и високият кредитен рейтинг, който тези компании имат. Безспорно това са компании, които са сред световните лидери в областта на ядрената енергетика", каза Петкова.

Предстои до края на месец януари да бъде изпратена покана до всяка една от тези компании за сключване на споразумение за конфиденциалност. След подписването на това споразумение ще бъде връчен информационният меморандум за проекта. Отделно от това ще бъде отправена покана за обвързваща оферта към тях. Петкова обясни, че след подписването на споразумението за конфиденциалност, първите обвързващи оферти ще бъдат готови в началото на май, предаде БТА.

Четири от подадените общо 13 заявления са за придобиване на миноритарен дял в бъдещата проектна компания. Те ще бъдат предоставени на така наречените потенциални стратегически инвеститори, за да могат евентуално да влязат в преговори.

Енергийният министър информира, че държавата ще има блокираща квота в проекта и ще участва с апорт на активи - площадка, оборудване, лицензи.

"Ние ще участваме от началото до края на този проект с възможност да вземаме решения по всички важни за проекта въпроси за неговия пълен срок на експлоатация. Това се налага от факта, че проектът се реализира на наша територия и ядреният риск е на територията на нашата страна", посочи тя.

По думите на министъра страната ни ще се опита да има около 30-34% участие в проекта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase