Великобритания след Brexit ще е едно по-хубаво място. Това е държава, която е показала във вековете, че знае как да защитава собствените си интереси. Това мнение изрази Никола Янков, управляващ партньор и председател на Съвета на директорите на Expat capital, в предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria.

Според Янков търговско споразумение до края на преходния период между Лондон и Брюксел ще бъде договорено, а ролята на Лондонското Сити ще остане непроменена.

Още по темата
"Лондон ще остане финансовия център, който е в момента, дори след Brexit. Значението му може да бъде намалено маргинално", смята експертът.

Янков обаче смята, че България, за разлика от Великобритания, трябва да се стреми към намиране на мястото си в европейското ядро. "България се "клати" между Запада и Изтока. Тя трябва едностранно и окончателно да се закачи за Западния проект. Като цяло икономиката ѝ не е толкова силна и диверсифицирана, за да устои самостоятелно на ветровете на глобализацията", подчерта Янков.

По думите му страната ни изпраща добра фискална година, проблематичните фактори са липсата на реформи и натрупването на дългове в държавните предприятия. Той прогнозира препоръка за членство на България в ERM II от страна на Европейската централна банка.

Какво още каза Никола Янков вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Коментари Напиши коментар

31

Анонимен

преди 2 години

Чужденците си тръгват от Великобритания.Брекзит успя - това беше целта на Брекзит - да махне чужденците.

30

Валентин Тодоров

преди 2 години

Всъщност реалните капитали отдавна се изнесоха към Далечния изток.Още Адам Смит в "Богатството на народите" е прозрял,че капитала не понася регулации и политически контрол.В Европа останаха само офиси.Но ако Великобритания наистина се освободи от чиновническите безумия на Европа може да разчита на връщането на част от тях.

29

Аз живея в Англия

преди 2 години

Кака ще е по- добро място след Брекзит?Хората в сферата в която аз работя си тръгват и в момента има липса на кадри. Дори и аз тръгвам след месец. Господин Джонсън има интереси, а не Великобритания. И да се сравняват двете държави е недопустимо- нямаме абсолютно нищо общо.