Снимка: Dnes.bg

От 1 януари 2020 г. се предвижда увеличение на цените на ВиК услугите в почти цялата страна с между 0,1 и 9,26%.

Кърджали е градът, в който се планира най-голямо поскъпване - с 9,26 на сто. Най-малко се предвижда да се повишат цените на ВиК услугите в Пловдив - с 0,1 процента. За София-град се планира увеличение с 6,64 на сто.

Данните са от доклад, който беше разгледан днес на открито заседание в Комисията за енергийно и водно регулиране.

Увеличението, предвидено за Перник, където в момента има проблем с водоснабдяването, е от 3,29%. За друг район, където често има проблеми по ВиК мрежата - Шумен, се предвижда увеличение с 3,71 на сто, предаде БТА.

За областите Кърджали, Видин, Габрово и Смолян увеличението на цените на ВиК услугите е между 6 и 9 процента в сравнение с 2019 г. За Силистра и Добрич предложеното увеличение е съответно 4,27 и 2,75 процента, се посочва в доклада на КЕВР.

За област Разград цените на ВиК услугите ще бъдат намалени - предложението е за 3,65 лв./куб. м, но тъй като това е над социално поносимата цена от 3,42 лв./ куб. м, все пак ще бъде 3,42 лв./ куб. метър.

Четири области - Хасково, Търговище, Кюстендил и Пазарджик, са без приети бизнес-планове и за тях няма предстоящо увеличение на цените.

Окончателното решение за цените на ВиК услугите от 1 януари 2020 г. ще бъде прието на закрито заседание на КЕВР на 23 декември, съобщи председателят на регулатора Иван Иванов.
 

Коментари Напиши коментар

45

Право

преди 10 месеца

Нямате право да вдигате цените на водите не са ваши те са дар от природата като останете на сухо какво ще дигате.....

44

ало, ало

преди 10 месеца

Здравейте, не разбрах каква е цената в момента в София - град.
Видях само -За София-град се планира увеличение с 6,64 на сто.
Разград цените на ВиК услугите ще бъдат намалени - предложението е за 3,65 лв./куб. м

43

Анонимен

преди 10 месеца

-алооо,енергото ли е?
-не господине, ВиК-то е.
-и на вас да ви.....