Снимка: БТА

Либийско-турският меморандум, който очертава общите морски граници в Средиземноморието, е продукт на изнудване от страна на Турция на слабото либийско правителство и е напълно лишен от съдържание, заяви гръцкият външният министър Никос Дендиас, цитиран от електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.

"Турският ход се очакваше от юли и бяха предприети редица действия за предотвратяването му", заяви Дендиас пред телевизионния канал Ant1.

"Въпреки това правителството на Триполи, изнудвано от Турция, очевидно поради напредъка, осъществен от силите на маршал Хафтар през последните дни, подписа текста", добави той, цитиран от "Фокус".

Фелдмаршал Халифа Белкасим Хафтар е лидер на Либийската национална армия, която е лоялна към така нареченото правителство от Тобрук, което контролира източната част на Либия и участва в гражданска война срещу признатото от ООН правителство на Либия със седалище в Триполи, столицата на страната в западната част.

Армията на Хафтар също има подкрепата на Камарата на представителите на Либия, която осъди либийско-турския меморандум.

„Страната ни ще подготви докладна записка, която ще бъде представена на Организацията на обединените нации и ще предприеме всички онези мерки в рамките на международното право и морското право, които ще демонстрират недействителността на меморандума“, каза Дендиас.

Гръцкият външен министър също каза, че Гърция и Египет вече са ангажирани в преговори в „строг график“ за очертаване на собствените им изключителни икономически зони (в Средиземно море).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase