Снимка: архив, Ройтерс

600 лева струвала изработката на фалшив международен паспорт и лична карта, 300 лева - шофьорската книжка.

Престъпната група, задържана за изработка на неистински документи е разбита при акция на специализираната прокуратура и ГДБОП на 15 ноември. В нея участвалии  роднини, сред които баща и дъщеря.

350 евро струвал международен документ за управление на МПС , 180 лв. - документ за завършено основно образование, 250 лв. - за средно, а 650 - за висше образование.

130 лв. се плащали за акт за раждане, а 100 евро - за психологическа годност за шофьор, съобщи на брифинг говорителят на спецпрокуратурата Сийка Милева.

Групата се занимавала и с пласиране на фалшиви евро. Сигналът бил получен през февруари в сектор фалшификати в ГДБОП, пише "24 часа".

Информацията била изключително оскъдна, уточни зам.-шефът на службата Стоян Темелакиев.

Бандата работела в две направления. Едното изработване на неистински лични карти, международни паспорти, шофьорски книжки, акт за граждански брак, дипломи за основно, средно и висше образование, а второто - пласиране на банкноти от по 100 евро.

Фалшивите документи били пласирани основно сред граждани от Северна Македония, Косово и с арабски произход.

Цената се определяла от качеството и количеството, но имало и твърд ценоразпис.

На 15 ноември акцията се е провела в София, Кюстендил и Варна. Били претърсени 12 адреса, 7 коли и 11 обиска. В работилница бил превърнат автосервиз. Един от участниците бил заловен, докато изготвял фалшив документ в жилището си.

Намерени били и български транспорт, обявени за изгубени и откраднати, като подходът на участниците в групата бил да променят първата страница и снимката.

Открити били печати на всички 28 подразделения на Пътна полиция. Също така били изработвани и документи за работа предимно в Германия.

Участниците в групата са осъждани за измами, някои от тях и за трафик на хора.

Спецсъдът е оставил 6-ма в ареста, един е пуснат под домашен арест, един е с парична гаранция, а друг е без мярка за неотклонение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase