Снимка: Reuters

80-милионна Турция днес чества националния си празник - рождения ден на Републиката. На днешния ден преди 96 години Мустафа Кемал Ататюрк в реч пред депутатите от сформираното на 23 април 1923 г. Велико национално събрание обявява основаването върху пепелищата на Османската империя на новата, обърната към ценностите на запада парламентарна Република Турция, с основен принцип "суверенитетът принадлежи безусловно на народа".

Милиони сгради, площади, улици на Турция са украсени с националните знамена със звездата и полумесеца, огромни постери с лика на Ататюрк са окачени по сградите, балконите, а гражданите се поздравяват за празника със съобщения по телефона.

На този ден турският народ отдава почит и към делото на Ататюрк, посочва БТА.

Тържествата в столицата Анкара започнаха с поклонение и поставяне на венец в мавзолея гробница на Ататюрк от делегация начело с президента Реджеп Тайип Ердоган. В шествието участваха и лидерите на останалите политически партии с изключение на прокюрдската Демократична партия на народите.

"Святи Ататюрк, днес с голямо вълнение отбелязваме 96-годишнината на своята република. На този ден с гордост почитаме Вашата личност и всички герои от войната за независимост, нашите мъченици, и отправяме благодарност към своите ветерани", написа Ердоган във възпоменателната книга, съобщиха медиите.

Послание за празника изпрати и ръководителят на Дирекцията по комуникации в турското президентство Фахреттин Алтун.

"Днес, когато честваме 96-годишнината на своята република като държава, която черпи силата си не само от дълбоко вкоренената си история, но и от легитимността на своята кауза, ние продължаваме борбата си за защита на своя суверенитет и независимост в нови области и в нови форми. Националната борба продължава. Гордеем се, че днес виждаме една Турция, която с всеки изминал ден става по-силна в национален, регионален и глобален мащаб", написа Алтун.

В Истанбул хиляди граждани се стекоха от сутринта на военния парад, в който участваха валията Али Йерликая и кметът на мегаполиса Екрем Имамоглу. По нареждане на Имамоглу градският транспорт на Истанбул днес е безплатен. Безплатен е и интернетът.

Тържествата по случай 29 октомври ще продължат през целия ден.

Неизменна традиция е масовото посещение на мавзолея-гробница на Ататюрк в Анкара от милиони граждани от всички възрасти. По повод 29 октомври мавзолеят ще бъде отворен и през цялата нощ.

Шествия и митинги ще се състоят в различни градове и селища.

Вечерта на азиатския бряг на Истанбул по протежение на няколко километра ще се състои традиционното шествие, организирано от основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП), към което се очаква да се стекат стотици хиляди граждани.

Светлините на мостовете над Босфора тази вечер ще бъдат осветени в червено - цвета на турското национално знаме.

Особено масови и много разнообразни са проявите, които се организират от общините на основната опозиционна НРП, приемник на заветите на Ататюрк, която на местните избори през тази година спечели контрола над основни общини на Турция начело с мегаполиса Истанбул.

Турският президент обнародва указ, с който вместо досегашният прием в Анкара ще се състои церемония по поднасяне на поздравления за празника, на която са поканени политици, общественици, дипломати.

Коментари Напиши коментар

22

YarakIcinTurkiye

преди 3 години

Шахинчо, много ти бърка в здравето Мустафа Кемал. Защо така, кара фахише?

21

Циник

преди 3 години

Редно е днес - да празнуват година първа от неосултаната.И Еродухания ще го направи наследствен - като в някои бивши алаходупни съветски републики.Вари го... Печи го - то си иска султан

20

Анонимен

преди 3 години

А ИРАН КОГА ЩЕ ПРАЗНУВА? ВИЕ НОВИНИ ЗА НОРМАЛНИЯ СВЯТ НЯКОГА ЩЕ ИМАТЕ ЛИ?ДА НАУЧИМ НЕЩО ЗА ВИЕНА, ВЕНЕЦИЯ???ХРАНТУТНИЦИ! 5 А КОЛОНА!