"Още преди срещата между България и Англия се заговори за очаквани демонстрации и прояви на расизъм от страна на нашите футботни фенове. Превантивни мерки обаче така и не бяха взети. Липсваше фейс контрол - без качулки, плакати и нацистки лозунги на стадиона. Чия беше отговорността за вътрешния ред и сигурността?", запита спортният журналист Крум Савов по повод мача между България и Англия на Националния стадион "Васил Левски".

Английската футболна асоциация поиска от европейската футболна централа пълно разследване на злополучната европейска квалификация, заради "гнусни расистки скандирания" по време на мача, а най-популярната организация за борбата срещу расизма по футболните терени "Kick it out" призова България да бъде изхвърлена от всички турнири на УЕФА.

Още по темата

"Боби Михайлов ли трябваше обаче да понесе цялата отговорност за случилото се? Трябваше ли да подаде оставка? Защо никой не потърси отговорност от министъра на вътрешните работи?", реторично попита Крум Савов.

И отбеляза, че от каквито и скандали да е белязана биографията на Михайлов, то не е работа на БФС да се грижи за реда и сигурността по стадионите.

"Държавата се държи безотговорно. Вече трети ден МВР не съобщава имената на хулиганите, които се проявиха като нацисти. Няма арестувани", добави журналистът Юлий Москов в студиото на Гергана Венкова и Златимир Йочев.

Той бе категоричен, че проблемът бил "много по-български отколкото изглежда".

"Защото у нас виновни няма. Това е държавата на невинните... Боби Михайлов е една димна завеса, пионка, зад която се опитват да скрият всичко. Оставката му не решава проблемите", подчерта Москов.

Пред Bulgaria ON AIR журналистът и бивш председател на Тръст "Синя България" Васил Колев, който е присъствал на срещата България - Англия коментира, че безспорно прояви на расизъм, считани за забранени и подлежащи на съответните санкции, по време на мача е имало.

"Няма как да си заровим главата в пясъка и да се оправдаваме. Аз нацистки поздрави обаче не съм забелязал. Дори разбрах за случващото се чак в края на второто прекъсване на мача. Много от хората по трибуните също", каза той.

И отбеляза, че у нас сме свикнали да ставаме свидетели на подобни прояви по време на футболни мачове. Затова и те не се разглеждат като расизъм. За разлика обаче от Англия, където това е нещо сериозно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase