Снимка: Reuters, архив

Премиерът на провинция Долна Саксония Щефан Вайл, който е и член на Надзорния съвет на Фолксваген, заяви, че към момента строежът на фабрика на концерна в Турция е немислима.

"При сегашните обстоятелства това е немислимо", заяви Вайл пред Hannoversche Allgemeine Zeitung. Според него третата поред офанзива на Турция в Северна Сирия е "шамар в лицето на човешките права и международното право".

Още по темата
Надзорният съвет на Volkswagen реши да изчака с потвърждението, че ще строи нова фабрика в Турция и ще изчака с решението. Според министърът на икономиката на Долна Саксония Бернд Алтхусман надзорния съвет трябва да направи "фундаментално обсъждане".

В последните седмици западната турска провинция Маниса се спрягаше като мястото, където ще бъде построен новия завод. Официално решение затова се очакваше в идните дни. Новата локация беше нужна на VW, защото компанията смята да заложи на производството на електрически коли в германските си заводи. 

VW обмисля от месеци къде да открие новия си завод, като освен Турция, сред потенциалните кандидати бе и България. В предходните седмици в медиите се появиха множество публикации, в които се твърдеше, че германският концерн е избрал района около Измир за новия си завод. Окончателното решение се очакваше в началото на текущия месец.

По-рано икономическото издание Das Handelsblatt, позовавайки се на свои източници от компанията, съобщи, че германският автомобилен концерн отлага реализирането на плана за изграждане на завод в Турция заради военна операция на Анкара в Сирия. При новосъздалата се ситуация не може да има "зелена светлина" за изграждане на завода в района на Измир, разкриха източниците от автомобилния производител.

Коментари Напиши коментар

37

Радослав

преди 2 години

Завода в Мали ще го направят, но в Тикволандия при Баш Бай Тиквондур никога няма да е! Ще топат топката, ще ползват офертата на Тикволандия за да извият още повече ръцете на Турция и да получат още гаранции и бонуси и тогава ще го направят, но дори и *** си няма да пратят в Тикволандия! Ебола да мине през Европа и тя ще ни подмине с думите, че има стандарти за нея! Толкова е зле Тикволандия под царуването на Баш Бай Тиквондур!

36

Сандо

преди 2 години

малумници ... гледат на фактите през розови очила

35

Тео

преди 2 години

Хванали са се на хорото, ще го изиграят до край! Дали са 150 милиона, ще продължават. Това, че са заложили на куц кон си е техен проблем! Нима след като два пъти турците нагазиха в Сирия ще се посвенят да го направят трети път? Отвратително е лицемерието, с което се правят на ощипани моми! По-добре да си замълчат, да си правят завода и да мирясват!