Снимка: Reuters

Въпреки основаването на дъщерно дружество на "Фолксваген" в Турция, което се счита за допълнителна стъпка към изграждането на завод на VW, България продължава да се бори за фабриката на производителя на автомобили със седалище във Волфсбург, пише Investor.bg.

"Ако не успеем с привличането на завода на VW, ще предлагаме парцел за производството на батерии или софтуер", пояснява в интервю за германския икономически всекидневник Handelsblatt Росен Плевнелиев, бивш президент и почетен председател на "Автомобилен клъстер България"."Надяваме се да влезем в бизнеса с "Фолксваген" с допълнителен завод за доставчици. Това е балансът според нас“, пояснява той.

Още по темата
Плевнелиев посочва, че германските компании SAP, Bosch и Mercedes-Benz вече разработват свои продукти в най-бедната страна от ЕС.

"Стигнахме много далеч с "Фолксваген". Не трябва да бъде така, че победителката Турция да получава всичко, а губещата България - нищо", казва бившият държавен глава.

Дори ако все още няма резолюция на надзорния съвет на най-големия производител на автомобили в света, то от месеци се очертава решение в полза на Турция.

"В момента сме в последните етапи на преговорите с Турция и вземането на решение", заявява говорител на VW пред германската медия.

В новия завод в Маниса близо до западния турски пристанищен град Измир, освен всичко друго, предстои да бъдат произвеждани новите модели Passat и Skoda Superb. VW възнамерява да инвестира около 1 млрд. евро в завода. С планираните 4000 служители от 2022 г. годишно трябва да бъдат произвеждани 300 000 автомобила. "Фолксваген" вече е създала филиал в Маниса за тази цел с капитал от около 150 млн. евро.

Междувременно очертаващото се решение за местоположението на завода в полза на Турция разочарова не само България, но и Балканите с общо 80 милиона жители. Страните от Югоизточна Европа спешно се нуждаят от работни места в промишлеността и технологиите, за да сложат край на по-нататъшната емиграция на младите и квалифицирани жители.

"На Балканите разочарованието от VW е голямо", казва Плевнелиев пред Handelsblatt. "Страните обръщат голямо внимание на това къде отиват инвестициите. От време на време западноевропейските политици критикуват липсата на върховенство на закона на Балканите. Но при инвестиционните решения като това на VW за Турция в крайна сметка роля имат само парите, а не и спазването на закона", казва още Плевнелиев, който до 2017 г. беше държавен глава на България.

"Това отслабва позициите на германските политици с исканията им за повече върховенство на закона в балканските страни", убеден е той. „Ердоган не спазва европейските правила. Хиляди са в затворите. А сега той е на практика подкрепен с милиардна инвестиция от Германия“.

Производителният директор на VW Андреас Тостман защищава обаче решението срещу критиците: "Очакваме да успеем да отговорим на нашите стандарти в Турция, както по отношение на качеството на продуктите, участието на служителите в решенията и зачитането на правата на човека в областите, на които можем пряко да повлияем", заяви Тостман през миналата седмица. Кога ще бъде решаващото заседание на надзорния съвет на "Фолксваген", засега не е ясно. Очаква се сделка с Турция да бъде постигната през октомври.

Останалата част от материала вижте тук

Коментари Напиши коментар

168

1212

преди 2 години

Битка !!!! Е няма БИТКА има БАТКА!!

167

Аре са!

преди 2 години

Бате Бойко по телевизията оня ден каза че в България има 100 -150 автомобилни завода.За какво ни е да се бъхтаме и за WV?

166

Анонимен

преди 2 години

Проблемът е с работната ръка в България. Хоратаааа ги няма, избягаха. А Турция е най-младата нация.