Снимка: Bulgaria ON AIR

До 50 хиляди евро са плащали нуждаещи се от трансплантация на бъбрек на организирана престъпна група, която се занимавала с набиране на донори и нуждаещи се от присаждане, съобщава Bulgaria ON AIR.

Донорите са получавали до седем хиляди евро. Двамата организатори на групата са задържани снощи на границата с Турция. Престъпната група от трима мъже и една жена работела от февруари и набирала нуждаещи се от трансплантация на бъбрек, както и донори, които да даряват органи.

Още по темата

Самото присаждане се извършвало в Турция – законно. След като били издавани по два паспорта на човек – един истински за преминаване през граница и един фалшив, да се докаже, че донорът и пациентът са роднини.

Донорите били роми от Монтана и София получавали между 5 и 7 хиляди евро за дарен бъбрек. Кръвните тестове се извършвали в конкретна лаборатория у нас, за да съвпадат кръвните групи, след това се организирало пътуването към Турция.

Няколко души, чакащи за бъбречна трансплантация, са се възползвали услугите от престъпната група. Разследването е установило, че членовете на групата са безработни, водели луксозен начин на живот.

Трима от тях са с българско гражданство, четвъртият е с двойно, има и турско. Имат криминални регистрации за различни престъпления.

От прокуратурата сигнализираха, че е възможно да има и други трансплантирани по престъпната схема.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase