Снимка: Reuters

Според експертите за сигурност на ООН, паузата на международните терористични организации може да приключи съвсем скоро, като според организацията, Европа я очаква нова вълна на екстремистки атаки до края на годината, пише вестник Guardian, цитиран от агенция "Фокус".

В своя доклад, експертите посочват, че световният ислямистки екстремизъм продължава да бъде заплаха, въпреки някои скорошни постижения. Авторите предупреждават, че около 30 хил. души, които са пътували към „халифата“ на "Ислямска държава“ за да се бият за терористичната организация вероятно все още са живи и скрити в пясъците на пустинята.

"Техните последващи действия ще представляват важен проблем в близко бъдеще“, категорични са специалистите. "Някои от тях може да се присъединят към Ал Кайда или други утвърдени терористични организации, възможна е и появата на нови такива“.

Докладът е плод на информацията на разузнавателни агенции на държавите членки на ООН и представлява наченка на организирането на общо сътрудничество в световната отбрана, отбелязват от редакцията на левичарското издание.

Според специалистите, макар териториалното проявление на „Ислямска държава“ да бе ликвидирано, все още са налице фактори за съществуването на организацията, напомнящи състоянието на Ал Кайда. И макар в последно време да има по-малко терористични нападения отколкото през 2015 и 2016 г., заплахата все още остава висока, пише в доклада.

Според данните, около шест хиляди души от ЕС са отишли в региона на Близкия изток за да се бият за „Ислямска държава“. Около една трета са били убити, друга 1/3 е задържана и арестувана от местните власти, което означава, че около две хиляди души от тях вероятно ще се завърнат в Европа. Данните разкриват освен това, че "Ислямска държава" разполага с между 50 млн. и 300 млн. долара от парите на халифата, които се използват за водене на борба, пропагандиране и набиране на нови последователи най-вече в интернет пространството.

Коментари Напиши коментар

13

Само питам

преди 3 години

Това риторичен въпрос ли е?

12

Анонимен

преди 3 години

Абе един-два атентата не са кой знае какво,но ако се доберат до някоя слаба държава и и спретнат един преврат и открия фронт срещу другите,тогава мама си джаса,става работатач.И да бъдат унищожени с бомби и танкове,от държавата нищо няма да е останало и така ще е разсипана,че Сирия ще изглежда спфямо нея,като райско кътче.

11

Анонимен

преди 3 години

Въпросът не е дали Европа я чакат терористични акции. Въпросът е КОГА и най-вече КОЛКО.Отговорът е един : Скоро и Много !Благодарим ти Меркел!