Снимка: БТА

Героите от химна на Македония, Гоце Делчев, Питу Гули, Даме Груев и Сандански са се борили за бъдещето, а не за миналото, това заяви премиерът на Северна Македония Зоран Заев. Той призова за обединение на всички народи в страната, предаде агенция МИА.

В реч по повод националния празник Ден на републиката и честването на Илинденското въстание на Мечкин камен в Крушево Заев каза, че Илинден е символ на свободна и автономна Македония и затова Мечкин камен не трябва да бъде препъникамък, а основополагащ камък за помирение, сплотеност и разбирателство.

"Продължаваме да се придържаме към концепцията за едно общество на единството", каза Заев, като добави, че патриотичен дълг на македонците, албанците, турците, сърбите, власите, бошняците и ромите в страната е да се обединят и помирят, предава БТА.

По повод 116 години от Илинденското въстание и Крушевската република тази сутрин многобройни държавни и дипломатически делегации в Северна Македония положиха цветя на гроба на председателя на Крушевската република Никола Карев в Крушево.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase