Снимка: Reuters

Националната асамблея (парламентът) на Венецуела, който се намира под контрола на опозицията, одобри днес споразумение, което позволява да се поиска международна военна помощ.

Още по темата

Санкциите не плашат Мадуро: Ще устоим на всеки шантаж!

"Обръщам се към вас спешно да утвърдите на второ четене връщането към Междуамериканския договор за взаимна помощ. Одобрено единодушно!", съобщи опозиционният лидер Хуан Гуайдо, цитиран от ТАСС. Словото му пред Националната асамблея бе предавано в Туитър. Той поясни, че това решение на парламента е насочено срещу изпълнителната власт на Венецуела начело с президента на страната Николас Мадуро.

"Ние казваме на света: не поддържайте тази диктатура. Този, който е замесен (в нейните действия), трябва да носи отговорност", подчерта Гуайдо, пише БТА.

Той обаче отбеляза, че "Междуамериканският договор за взаимна помощ няма да реши всички проблеми с магическа пръчка".

Междуамериканският договор за взаимна помощ е споразумение, подписано през 1947 г. от повечето американски страни. Той е известен като Пактът от Рио, защото е подписан в Рио де Жанейро. Главният му принцип е в това, че нападение срещу всяка от подписалите го страни ще означава нападение срещу всички страни, участнички в договора. Окончателната му ратификация отне цели 35 години, а по-късно 4 страни - Еквадор, Венецуела, Боливия и Никарагуа излязоха от него.

Гуайдо призова също така гражданите на страната да участват в поредната протестна акция в петък, 26 юли, като обяви този ден на "велик ден на протест в защита на нашите права".
Според Асошиейтед прес венецуелската опозиция се опитва да използва гнева на населението от поредната голяма авария, заради която вчера спря токът в столицата Каракас и редица части на страната. То засегна ключови сектори на икономиката и инфраструктурата. Снощи електроподаването на много места бе възстановено, но остава нестабилно.
Според венецуелската опозиция голямата авария се дължи на претоварване на мрежата заради неправилната й поддръжка. Според правителството огромният срив в електрозахранването се дължи на "електромагнитна атака" срещу националната водноелектрическа система.

Опозицията се опита да организира протести в столицата заради трудностите, предизвикани от спирането на тока, но събра на демонстрация сравнително малко хора, посочва АП, защото много хора са отчаяни, че едва ли може да се намери лесен изход от неволите им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase