снимка: Ройтерс

На фона на мащабната хакерска атака срещу българската приходна агенция, един случай в САЩ показва колко трудно е възстановяването дори от по-малка като дял на засегнатото население атака. Въпреки че точна аналогия не може да се прави заради различната законова база и простия факт, че в случая със САЩ става дума за частна компания, развитието на казуса все пак показва пред колко сложен процес са изправени мениджърите на Националната агенция по приходите (НАП).

Става дума за американската кредитна компания Equifax, която според в. "Wall Street Journal" е близо до сделка за плащането на около 700 млн. долара за извънсъдебно уреждане с американските регулатори и щати по темата с нарушаването на личните данни. При това случаят датира от преди две години.

Equifax ще плати сумата от около 700 млн. долара за извънсъдебно уреждане на спора с Федералната търговска комисия, Бюрото за финансова защита на потребителите и повечето щатски прокурори.

Хакерският пробив през 2017 г. в компанията засегна повече от 143 милиона души по целия свят.

Сумата, която трябва да бъде платена от компанията, може да се промени в зависимост от броя на исковете, подадени в крайна сметка от потребителите, твърди материалът на WSJ, като добавя, че споразумението може да бъде обявено още в понеделник.

Споразумението ще изисква от фирмата за финансови услуги да направи нови промени в начина, по който защитава и обработва потребителските данни, твърди  "Wall Street Journal". Ще бъде създаден фонд за обезщетяване на потребителите за щетите, които са претърпели те в резултат на хакерската атака. 

Целия материал четете в Investor.bg!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase