Снимка: архив, Reuters

Турското министерство на отбраната съобщи, че първата доставка на руски ракетни системи С-400 е пристигнала днес в Турция, съобщават световните агенции и турските медии.

В рамките на споразумението доставката на първата група части от оборудването на системите за противовъздушна отбрана С-400 започна от 12 юли във военонвъздушната база Мюртед в Анкара, се посочва в съобщение на турското министерство на отбраната, цитирано от турския телевизионен канал НТВ.

Ердоган лаконичен за "EС-400"... САЩ отвръща със заплаха от санкции

Агенция Франс прес отбелязва, че доставките са започнали въпреки многократните предупреждения на Вашингтон към Анкара срещу получаването на тези системи. Асошиейтед прес посочва, че тази стъпка може да доближи Турция до санкции от САЩ.

Още по темата

Вашингтон предупреди Турция, че доставянето на системите може да доведе до налагане на санкции от САЩ. Американски официални представители предупредиха Анкара, че рискува да й бъдат наложени икономически санкции, както и да бъде изключена от програмата за производство на изтребителите Ф-35, ако купи руските комплекси С-400, пише БТА.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase