Снимка: Reuters

Международната организация "Амнести интернешънъл" призова днес в свой доклад Южна Корея да декриминализира еднополовите връзки сред мъжете в армията, предаде Ройтерс и БТА.

Според неправителствената организация действащите южнокорейски закони поощряват насилието, дискриминацията и стигматизацията на военнослужещите гейове.

Според правозащитната организация военният кодекс на Република Корея не съответства на поетите от нея по силата на международни споразумения задължения.

"Амнести интернешънъл" твърди, че институционализирайки дискриминацията, законите, които криминализират секса между мъже засилват систематичните предразсъдъци срещу гейовете, бисексуалните и транссексуалните, както във войската, така също и на улицата и у дома.

Южнокорейското министерство на отбраната не реагира веднага на молбата на Ройтерс за коментар по темата, но в миналото Сеул е защитавал военния кодекс като необходим за поддържането на дисциплина във войската.

Докладът на "Амнести интернешънъл" бе оповестен на фона на започналия в Южна Корея по-широк дебат за бъдещето на наборната военна служба. Наскоро южнокорейски съдилища постановиха решения, които правят възможно намаляването на срока на военната служба. Полемиката извежда на преден план и противоречията в южнокорейското общество по време на изменящите се социални норми.

"Амнести интернешънъл" призова Сеул да отмени текстовете във военния наказателен закон, които забраняват секса между мъже във войската, като изтъква, че по този начин ще се сложи край на посегателството върху личния живот на войниците, за които се подозира, че практикуват секс между мъже.

"Декриминализирането няма да реши целия проблем, но ще бъде изключително важна стъпка към уважаването, защитата и осъществяването на човешките права на хората от ЛГБТ общността", се казва в доклада на организацията.

Хомосексуализмът не е престъпление в Южна Корея, когато е между цивилни, но еднополовите двойки нямат право да сключват брак или да осиновяват деца, отбелязва Ройтерс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase