Кадър: Bulgaria ON AIR

Видео 10.07.2019

Опасни ли са за здравето популярните диети у нас?

Министерството на здравеопазването обсъжда промени в закона за здравето, с които да се забрани на хора, които нямат необходимото образование, да предлагат и прилагат диети.

Изготвена диета или следването на съвети за хранене, които обаче не са подходящи за отделния човек, могат да имат неприятни последици за здравословното ни състояние, обясни специалистът по хранене и диететика д-р Анна Йорданова.

"Проблемът, който може да бъде сериозен, това е възникването на хранителни разтройства, защото тези хора не са се обучавали чак в такава степен. Порблемите, които могат да възникнат са огромни и отговорността си е на самите хора", посочи д-р Йорданова пред Bulgaria ON AIR.

Тя обясни, че един специалист като нея би направил необходимите изследвания, за да прецизира определен хранителен режим, така че той да бъде безопасен.

По думите ѝ гладуването не е за всеки организъм, също така не се препоръчва за диабетици или хора с чернодробни заболявания, а високомазнинната диета, която сега е много модерна, е създала и много проблеми за различни хора.

"При мен дойдоха пациенти на 30-годишна възраст, които са с много сериозна тахикардия, много завишени чернодробни ензими, с бъбречни проблеми и хора, които са викали дори линейка от стрес, който е вследствие на режима", обясни специалистът по хранене и диететика д-р Анна Йорданова.

Тя посъветва, ако човек няма никакви заболявания и е напълно здрав, да следва балансиран режим, т.е. да приема всякакви видове храни, но да не се прекалява с количествата.

Коментари Напиши коментар

8

Анонимен

преди 1 седмица

Хора без медицинско образование и с претенциозност за превъзходство се популяризират по медии. Познавам хомео - ПАТКИ, които не са помирисвали медицина и висше образование. Казват - магнезиев детокс - магнезиевият сулфат - английската сол, предизвиква разстройство и си изчистваш червата. Но "детокс", звучи авторитетно, модно.
"Мицеларна вода" - сапунена вода, такава е структурата на водния разтвор на сапуна.
Да говорят специалистите, нека те са на екрана!

7

4,

преди 1 седмица

Дали ще е гуру, което яде само банани, или само мляко, или само мазнини - все едно е. Никоя небалансирана диета, създадена от неспециалист, не е полезна. Напротив - животозастрашаваща е, поради което подобни съчениня от профани следва да не се разпространяват така свободно.

6

Анонимен

преди 1 седмица

Кой ви забранява да се храните както щете? Хранете се. Въпросът е да се ограчат гурутата, които не знаят, но пък "лекуват" с безумни диети. Тъй, както е забранено неспециалист да оперира и да рекламира такава дейност, също и неспециалист не може да лекува. Диетата е вид лечение. Не всяка глава е чела каквото трябва и знае каквото е нужно, че и да раздава мозък.
А вие ако щете и хартия или само масло яжте - никой не ви забранява.