Кадър: Bulgaria ON AIR

Министерството на здравеопазването обсъжда промени в закона за здравето, с които да се забрани на хора, които нямат необходимото образование, да предлагат и прилагат диети.

Изготвена диета или следването на съвети за хранене, които обаче не са подходящи за отделния човек, могат да имат неприятни последици за здравословното ни състояние, обясни специалистът по хранене и диететика д-р Анна Йорданова.

"Проблемът, който може да бъде сериозен, това е възникването на хранителни разтройства, защото тези хора не са се обучавали чак в такава степен. Порблемите, които могат да възникнат са огромни и отговорността си е на самите хора", посочи д-р Йорданова пред Bulgaria ON AIR.

Тя обясни, че един специалист като нея би направил необходимите изследвания, за да прецизира определен хранителен режим, така че той да бъде безопасен.

По думите ѝ гладуването не е за всеки организъм, също така не се препоръчва за диабетици или хора с чернодробни заболявания, а високомазнинната диета, която сега е много модерна, е създала и много проблеми за различни хора.

"При мен дойдоха пациенти на 30-годишна възраст, които са с много сериозна тахикардия, много завишени чернодробни ензими, с бъбречни проблеми и хора, които са викали дори линейка от стрес, който е вследствие на режима", обясни специалистът по хранене и диететика д-р Анна Йорданова.

Тя посъветва, ако човек няма никакви заболявания и е напълно здрав, да следва балансиран режим, т.е. да приема всякакви видове храни, но да не се прекалява с количествата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase