Снимки: Reuters

Рен Женгфей, главният изпълнителен директор на Huawei, заяви, че новата операционна система, по която телекомуникационният гигант работи, ще е много по-бърза от Android. Пред френската медия Le Point, Женгфей отбелязва, че на процесорът ще му отнеме само 5 милисекунди да обработи информация, което означава, че системата ще е по-бърза дори и от използваният от Apple MacOS.

Още по темата

Алтернативната на Android операционна система ще е 60% по-бърза от своя предшественик и ще може да се свързва едновременно с множество умни устройства, включително коли и други телефони.

Но пред Huawei стои друг проблем – Женгфей признава, че HongMeng OS все още няма еквивалент на  Google Play Store.

Това означава, че на китайският гигант ще му липсват приложения, които са основна част от използването на Android, като Google Maps, Chrome и Gmail.

Китайският телекомуникационният гигант бе принуден да разработи своя операционна система, след като между САЩ и Китай избухна търговска война, а компанията бе поставена в "черния списък“, който забранява на американските фирми, като Google, да търгуват с Huawei.

Женгфей  не казва, кога ще бъде представена новата операционна система, която вече е тествана от няколко китайски компании, но най-вероятно това ще стане с представянето на следващия смартфон на Huawei.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase