Снимка: Pixabay

Изследователи от института "Макс Планк" в Германия създадоха мек робот, който ефективно имитира миниатюрна медуза, съобщава сайтът Тек експлор.

Още по темата

Роботите ще откраднат 20 млн. работни места до 2030 г.

Екипът описва роботчето и способностите му в публикация в сп. "Нейчър къмюникейшънс". С напредъка на роботиката мечтата за конструирането на миниатюрни машини, способни да плуват през живи организми остава сериозна цел. Подобни роботи могат да доставят лекарства, да "изяждат" тумори или да наблюдават важни органи. Водени от тази идея германските учени са почерпили вдъхновение от грациозните плувци - медузите, за дизайна на миниатюрната си разработка, пише БТА.

За да създадат робот, който имитира медуза, специалистите са изработили тяло с формата на камбанка и осем пипала
от немагнитни полимери, в които са вградили магнитни частици. За да може роботчето да се задържа на повърхността на водата, в горната част на тялото му е "уловен" въздушен мехур. Роботизираното бебе-медуза с диаметър едва три милиметра се направлява чрез прилагане на външно магнитно поле.

Изследователите са установили, че роботът може да бъде накаран да плува по различни начини чрез промяна в продължителността на магнитните импулси или на силата на полето. Миниатюрният робот освен това е способен да хваща и премества мъниста във водата по същия начин, по който медузата улавя храната си. Роботизираният "мъник" също така може да бъде накаран да се зарови в купчина мъниста или да смесва бои на дъното на пълен с вода резервоар.

Роботите-медузи все още не са готови да плуват в човешко тяло, тъй като засега не е разрешен проблемът с правилното им насочване чрез използването на външни магнити.

Коментари Напиши коментар

2

Анонимен

преди 1 седмица

тия програмистите с всичките тия роботи и програми искат да вземат работата на хората и да забогатеят още повече.
тия роботи трябва да се забранят.

1

Анонимен

преди 1 седмица

Това не е нищо ! Американските учени са създали робот-министър премиер , който може да повтаря и изпълнява командите подадени му от Белия Дом в САЩ ! Робота е действащ и е назначен в колонията на САЩ с име България !