Снимка: Istock

Знаете ли, че нарушенията в съня могат да доведат до повече стрес, напълняване, депресия и други здравословни проблеми? Въпреки че на всеки от нас се случва понякога да има безсънни нощи, когато те зачестят е повод да помислим върху начина си на живот, храненето.

Хубаво е, че както има храни, които пречат на пълноценния ни сън, можем да ги заменим с други, които съдържат или помагат за синтеза на хормона на съня – мелатонин. Кои ще ви помогнат да спите добре, вижте в следващите редове.

Шепа сурови ядки

Ядките са добър източник на здравословни мазнини, витамини Е и А. Ако ви се хапва нещо след вечеря, изберете пред лакомството шепа сурови бадемите и орехите, тъй като тези два вида ядки съдържат мелатонин. Този важен хормон помага за регулирането на цикъла сън/събуждане.

Извара и малини

Изварата е протеин, който е богат и на аминокиселината триптофан, която може да повиши нивата на серотонин. Серотонинът е мозъчен химикал, чиито ниски нива се свързват с появата на безсъние. За да имате хубав сън, комбинирайте изварата с малини, които са богати на мелатонин.

Топло мляко

Млякото съдържа триптофан и мелатонин, които са важни за качеството на съня ни. Точно като чашата ароматен чай, топла напитка от мляко, канела и мед, може да осигури перфектния успокояващ фон за релаксираща рутина.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase