Целувката има свой собствен ден и той се отбелязва на 6 юли. За първи път той се празнува във Великобритания през 1988 година. За значението на целувката са изречени много нежни и мъдри обяснения. Тя е в основата на творчеството на най-великите музиканти, художници, но и на много учени.

Съществуват редица интересни факти, свързани с целуването. Сред тях е едно американско изследване, което гласи, че 66% от хората се целуват със затвоерени очи. Доста психолози са на мнение, че обратното е признак на неискреност или прикриване на нещо.

"Не е непременно знак за някакъв вид неоткровеност, а по-скоро за по-различно възприемане на нещата. Тези, които се целуват със затворени очи, насочват сетивата си към вътрешното преживяване, а другите по-скоро, които възприемат с очите, дори със слуха си, погледът им е насочен навън", обяснява преподавателят по енергийна психология Мартина Иванова пред Bulgaria ON AIR.

Само ден след международния ден на целувката - на 7 юли, е и денят на шоколада. За много хора и двете са асоциация за романтични преживявания. Както е и за шоколатиера Петко Мирчев, който от 13 години живее със съпругата си Силвия и казва, че не минава и ден, в който да не се целунат поне 20-30 пъти.

Още за сладостта на целувката и шоколада вижте в репортажа на Божила Симова!
 

Коментари Напиши коментар