Снимка: Istock

Сред полезните за сърцето храни сме свикнали да нареждаме зехтина, зеленчуците, рибата, авокадото, семената и ядките. Но съществуват и някои изненадващи продукти, за които не бихте предположили, че имат полезно въздействие върху здравето на сърдечносъдовата система. Ето ги и тях.

Яйца

Дълго време яйцата се смятаха за враг на кръвоносните съдове и сърцето заради схващането, че повишават холестерола. Множество изследвания доказаха, че това не е вярно. Можете да ядете до 3 яйца на ден съвсем спокойно, защото те съдържа огромен набор от важни хранителни вещества, които подпомагат здравето и функциите на сърдечносъдовата система.

Фъстъчено масло

Свикнали сме да смятаме, че маслата са вредни за сърцето. Това не е съвсем вярно. Както зехтинът, така и фъстъченото масло са сред най-полезните растителни масла за кръвоносната система. Благодарение на полезните мазнини в него, фъстъченото масло подобрява еластичността на вените и артериите, като ги прави по-способни да изпълняват транспортните си функции.

Люти чушки

Винаги, когато можете, добавяйте малко люти чушки към ястията си. Те са особено богати на антиоксиданта капсаицин, който подобрява значително кръвообращението и блокира специфичен ген, който възпрепятства нормалния приток на кръв към сърцето и други важни органи.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Коментари Напиши коментар

7

истината

преди 1 седмица

До fastaka от кой храст бре бра фъстъци

6

Въпрос

преди 1 седмица

"Фъстъците са тежък алерген, стойте далеч!".
Добре, а ако не сме алергични, пак ли е зле да ги консумираме?

5

fastaka

преди 1 седмица

що бе аз съм с брал и ял фустъци направо от храста кат дете чак па да стоиме надалече...