Снимка: Pixabay

"Родителският авторитет се упражнява без физически или психически тормоз". Такъв надпис ще има върху детските здравни картони, а кметовете ще са длъжни да го включват в брачните церемонии, след като Франция забрани възпитаването на деца с шамари.

Новият закон, който правителството прие, не предвижда да има наказания за родителите, а по-скоро цели да бъде проведена мащабна информационна кампания, съобщава БНР.

"Да си родител е трудно. Насилието често е синоним на слабост и провал, защото губим търпение и не намираме точните думи. Лесно е, седейки в тези красиви кресла, да даваме уроци по морал. Целта на този закон е да каже, че насилието никога не е решение", казва депутатът Оливие Пако.

Новите мерки ще отменят разпореждане на Наполеон от XIX век, който дава зелена светлина на въвеждането на дисциплина чрез насилие.

Според социологическите проучвания в страната, 85% от французите са упражнявали насилие над деца. Половината от тях са удряли шамар на малчуганите преди те да навършат 2-годишна възраст.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase