Снимка: БТА

Полицията разби мрежа за нелегално производство на цигари край Пловдив. На място бяха премиерът Бойко Борисов, зам.-главният прокурор Иван Гешев, директорът на Агенция "Митници" Георги Костов и главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Към момента са задържани 12 души, молдовци и украинци, четирима се издирват, единият от които е организаторът на фабриката. По предварителни оценки щетата, която се нанася на бюджета, е 15 милиона лева на месец. Приблизително толкова средства са нужни за нощния труд на полицаите, пресметна министър-председателят.

Фабриката е работила на два обекта. Единият е в района на село Ръжево Конаре, където се е извършвала заготовката на тютюна, а производството на самите цигари е било в специално хале, в землището на село Труд. По думите на Иван Гешев това е най-голямата база, разбивана досега за нелегални цигари.

Борисов: Разбихме фабрика за цигари с огромно производство!

По разкриването на нелегалния обект са действали специализираната прокуратура, заедно с ГД БОП, ДАНС и Агенция "Митници". Освен цеховете в Ръжево Конаре и Труд е намерен и влекач, зареден с цигари, които са на обща стойност над 1,5 милиона лева, на близо един милион лева възлизат и намерените във фабриката край Труд.

Цикълът е бил затворен, работниците не са напускали цеха, като имало специални помещения за спане и почивка, добави Ивайло Иванов. По думите му разкриването на нелегалната фабрика е резултат на неимоверен денонощен труд на полицията и специализираните сектори в продължение на няколко месеца.

Иванов разказа, че в Ръжево Конаре са открили специална тръба, предназначена за тайно излизане от сградата. "Пътят за бягство е в самото помещение - със скейтборд и фенерчета, докато излязат през тунела", описа Иванов.

Той добави още, че се проверяват хора, свързани с фабриката за нелегални цигари в Карнобат, като се уточнява дали двата случая са свързани.

Дни наред с главния прокурор Сотир Цацаров и специализираните органи търсихме къде са тези 3,8 процента контрабанда у нас, най-ниската в Европа, но контрабанда, каза пред журналисти премиерът Бойко Борисов. По думите му, макар да са действали изключително конспиративно, имало е информация, че някъде има такава фабрика и е трябвало да се открие.

Той подчерта, че произведената продукция се е изнасяла директно. Цигарите са от марките Muratti и Royal, много добро качество, и са били с гръцки надписи, което подсказва, че или се изнасят за Гърция, или се пласират на вътрешния пазар, но да се търси Гърция като производител, коментира още Борисов.

Той уточни, че тази сутрин най-напред е бил разкрит цехът в Ръжево Конаре, след което около 10 часа е разкрита и основната фабрика край Труд. В халето се работело само цигари и не е имало друго легално производство. На място са открити цигари във всички фази на производството - от тютюна, до натоварените кашони в камионите, подчерта премиерът. Виждали сме много фабрики за производство за контрабандни цигари, но толкова голяма и толкова добре организирана - не сме, подчерта Бойко Борисов, пише БТА.

Според министър-председателя работниците са били молдовци и украинци. Живеели са в завода. "Имат и щанги да вдигат. Няма никакъв признак, за да ги забележат - да отидат на кафе или ресторант в Пловдив", посочи премиерът.

Халето е със специални шумоизолиращи панели, като достъпът до завода е бил контролиран. Фабриката е имала мощен генератор за ток, за да не бъде регистриран голям разход на електроенергия. Полицаите са заварили работеща една поточна линия, била е инсталирана и втора.

Според кмета на село Труд, халето е построено на частен имот и е завършено в края на миналата година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase