Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че иска да остави "много силно" присъствие на американското разузнаване в Афганистан след изтеглянето на американските войски от тази страна, предаде Франс прес.

"Бих искал (да мога) просто да си тръгна" от Афганистан. Проблемът е, че това изглежда е лаборатория за терористи. Аз наричам (Афганистан) Харвард за терористите", каза американският президент в интервю за телевизия Фокс нюз.

Тръмп каза това в момент, когато бе обявено, че представители на афганистанските власти и на талибаните ще се срещнат в неделя в Катар в пореден опит да договорят политическо уреждане на конфликта и слагане на край на военното присъствие на САЩ в страната, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

Германия, която е съорганизатор на процеса заедно с Катар, заяви, че афганистанските представители ще присъстват "в лично качество на равни начала".

Талибаните отказват да преговарят с афганистанския президент Ашраф Гани, като предишният опит двете страни в конфликта да бъдат убедени да седнат на една маса се провали заради разногласия за участниците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase