Снимка: pixabay.com

Видео 02.07.2019

Намаляване на ДДС?! Няма икономически аргументи за подобни стъпки!

Правителството и бизнесът са против намаляването на ДДС върху храните и лекарствата. Това стана ясно на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество преди дни.

Предложената от БСП мярка - ДДС върху брашното, месото, млякото, яйцата и лекарствата да падне от 20% на 5%, беше одобрена единствено от КТ "Подкрепа". Според финансовия министър Владислав Горанов промени в данъчната система само биха довели до увеличаване на данъците върху доходите и печалбата, но не и до реално намаляване на цените. На подобни позиции са от Асоциацията на индустриалния капитал и Българската стопанска камара.

Финансовият експерт Любомир Дацов, който е и бивш заместник-министър на финансите, коментира в студиото на "Денят ON AIR" с водещ Николай Кръстев, че намаляването на ДДС е една изцяло политическа дискусия, от която няма смисъл. По думите му няма икономически аргументи за подобни стъпки.

"Това е от математическа и икономическа гледна точка много вредна политика. Поне от гледна точка на България. Това нарушава много неща", посочи Дацов пред Bulgaria ON AIR. По думите му много често се използва аргументът, че различно ДДС има в различни страни, но никой не сравнява цялата картина и това, че там където има различно ДДС, други данъци са двойно по-големи от тези у нас.

"Пенсиите - около 40% се допълват от данък добавена стойност, защото той е основен приход в бюджета", аргументира се още експертът и подчерта, че ако се намалят приходите в държавната хазна с различно ДДС, тогава това макар и малко увеличение на пенсиите от този месец, нямаше да го има.

Любомир Дацов допълни още, че социална политика не се прави с данъци, а с разходи и у нас трябва да се наблегне на увеличаване на потреблението чрез по-големи доходи.
 

Коментари Напиши коментар

30

Анонимен

преди 2 седмици

goranov koi sa imenata na korumpiranoto ti bg finansovo ministerstvo, koito korumpirano razdavat milioni bg narodni suverenni levove na partizani, nelegalni buntovnici, teroristi?! a bg prokuror i sadia sa za zakovavane po lipovite darveta!

29

Анонимен

преди 2 седмици

така е другари, в най-бедната европейска държава, няма смисъл от облекчаване на робите, те са си свикнали да гладуват и мизеруват... а горанов просто няма достатъчно в главата, за да може да се справи без да изстисква народа

28

Анонимен

преди 2 седмици

а как в западните държави има смисъл да няма ддс в/у тези стоки, тука обаче няма, на некадърния горанов ще му се развали далаверата... той освен да взема от джоба на народа, друго не може, толкова му е капацитета, а ние ще страдаме