Снимка: Reuters

Китай планира да изведе в околоземна орбита групировка от спътници с изкуствен интелект за наблюдение на земната повърхност, предаде ТАСС. Както оповести централната телевизия на Китай, групировката ще включва 192 космически апарата.

Още по темата

Изкуствен интелект ще прогнозира бъдещите войни за вода

Групировката от спътници ще е с название Лео в чест на съзвездието Лъв. Инсталираните на космическите апарати блокове за управление ще имитират до голяма степен човешкия мозък - изкуственият интелект самостоятелно ще анализира снимки на земната повърхност, ще открива дефекти или деформации, които може да са следствие от висока температура или да са се появили в резултат на други фактори. По този начин системата ще отхвърли нискокачествените снимки и ще предава на Земята единствено онези изображения, които представляват най-голям интерес за поръчителите им.

Системата Лео ще се използва за екологичен мониторинг
и наблюдение на земната повърхност, за предупреждение за стихийни бедствия, както и за контрол на транспортните потоци. Китайската централна телевизия отбеляза, че системата Лео ще е съставена от спътници "Яоган". Освен това групировката от спътници ще управлява в автоматичен режим движението на космическите апарати и при необходимост ще го коригира.

Коментари Напиши коментар

6

Анонимен

преди 2 седмици

Поднебесната империя става небесна!
А онзи дето смята, че се възхвалява "комунистически Китай" да продължава да смята! Нека се запознае с проблема в Хонконг и тогава да ръси мъдри мисли!

5

Изкуствен правопис

преди 2 седмици

- И какво по- точно е "попрявят"?

4

Тийн

преди 2 седмици

Аз искам да поправят огромната несправедливост дето Мими от съседния вход пуска на всякакви, даже и на хулигани от съседното училище, но не и на мен.
Без да посочи никаква причина! Никаква ви казвам!
Същата Мими, да, дето като седне и полата и се повдига отгоре и се виждат гащичките и над нея.
Несправедливост е! Да се поправи!