снимка: Ройтерс

 В края на 2017 г. американската технологична компания Microsoft инвестира в експериментална компания, наречена Adaptive Biotechnologies, с надеждата да внедри своята напреднала облачна технология в здравеопазването, като същевременно спечели пари като значителен акционер. Microsoft изглежда се е справила и с двете задачи, пише CNBC.

Adaptive, който развива това, което нарича "имунна медицинска платформа“, за да промени начина, по който третираме различни заболявания, отчете впечатляващ борсов дебют. Акциите удвоиха стойността си по време на дневната търговия в четвъртък, приключвайки на ниво от 40,30 долара, след като компанията продаде акциите си в сряда вечерта за по 20 долара. Ръстът означава, че стойността на инвестицията от 45 млн. долара на Microsoft при оценка от 10,67 долара за акция, вече е с почти четирикратен обем. 

Като най-ценната публична компания в света с пазарна капитализация над 1 трилион долара, Microsoft има много начини да генерира печалба. Инвестициите при стартъпи представляват един от тези начини, въпреки че производителят на софтуер е много по-малко активен в тази сфера в сравнение с други големи технологични компании. Такъв пример е Alphabet, която има множество подразделяния за рисков капитал за сделки на ранен и късен етап, както и Salesforce, който е голям инвеститор в облачен софтуер и наскоро пусна специфични фондове в Канада, Япония и Австралия.

При Adaptive самата Microsoft залага много повече от инвестиция в най-голямото биотехнологично IPO. Подразделението Azure на Microsoft, което е второто по големина на пазара на облачна инфраструктура след Web Services на Amazon, може да тества своите инструменти за изкуствен интелект в индустрия, която обещава да бъде много печеливша през следващите години, тъй като все повече нови компании, свързани със здравеопазването, се обръщат към софтуера в облака за тежки натоварвания. Според Orbis Research глобалният пазар на имунология ще нарасне до 74,1 млрд. долара през 2022 г. от 57,7 млрд. долара през 2015 г. 

Adaptive се е съгласила да похарчи минимум 12 млн. долара за Azure в продължение на седем години, става ясно от проспекта за първичното публично предлагане. Microsoft ще е изключителен доставчик на облачните услуги през този период.

Целия материал четете в Investor.bg!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase