Снимка: Pixabay

Връзките и сътрудничеството между Израел и балканските държави се засилват. Високото качество на човешки капитал привлича израелските компании в региона, обяви Нили Шалев, управляващ директор и национален координатор на Агенцията за иновации в Държавата Израел, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

Мястото на иновациите в израелската икономика е много значително – те са сърцевината и двигателят ѝ от 90 години на XX век насам, коментира Шалев.

"Днес Израел е глобален играч в иновациите. Той е втора сила след Силициевата долина. Страната си сътрудничи с национални компании, които извършват 60% от изследванията и разработките си тук. Това са американски, европейски и азиатски компании и дейността им е вградена във всеки продукт“.

Израел е смятан за стартъп нация и това е така, защото в началото повечето инвестиции бяха насочени именно към такива дружества, отбеляза експертът.

"Вече сме свидетели на второ поколение предприемачи, на по-големи компании и това е естествено и позитивно за пазара“. Според нея единството между академичната мисъл и бизнеса в страната е само част от рецептата за успеха на Израел.

"Израел е малка страна, по принцип всеки е свързан с останалите. Технологичните решения обикновено идват от университетите, те са ключов елемент от израелската иновационна система". 

Повече по темата вижте на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase