Снимка: Reuters

Близо 20 млн. работни места в производствения сектор могат да бъдат загубени заради роботизацията до 2030 година, съобщава BBC, като се позовава на данни от Oxford Economics.

Още по темата
От компанията посочват, че хората, които веднъж загубят работата си в следствие на автоматизацията, трудно ще могат да намерят реализация в същата сфера, но ще могат да работят в сектора на услугите.

Всеки един нов робот има 1,6 пъти човешка производителност.

Анализът посочва, че страните със слаба икономика и висока безработица ще са повече повлияни от роботизацията. Същото важи и за развитите страни, но в по-малки мащаби.

В света най-повлияно е автомобилостроенето. Очаквано, ако някой загуби работата си в този отрасъл, ще се насочи към близък до него сектор като транспорт, поддръжка или строителство.

Проучването посочва, че търсещите работа биха се сблъскали с недостиг на свободни места именно заради новите машини.

Докладът на Oxford Economics всъщност цели да оспори конспирацията, че роботите ще превземат човечеството и набляга, че автоматизацията трябва да подпомага икономическия растеж. Тоест колкото места се губят заради роботизацията, толкова да бъдат и създадени другаде.

Професиите, в които работата изисква всекидневно повторение на действията, е по-вероятно да бъде заличена, сочи още анализът. За разлика от това, сферите, които изискват състрадание, креативност или социален интелект, биха съществували десетилетия напред.

Запознайте се с Аи-Да: Тя е роботът художник, добър колкото великите творци

Около 1,7 млн. позиции са били загубени през последните 19 г., като Китай води класацията – 550 хил. работни места са заети от машини. Следват Европа с 400 хил. и САЩ с 260 хил.

Въпреки негативните аспекти, повишаването на автоматизацията с 30% в крайна сметка ще докара около 5 трилиона долара в световния БВП.

Коментари Напиши коментар

25

Ха ха

преди 2 седмици

Казано по-точно - До 2030 година 20 милиона работни места ще останат вакантни поради мързел, некадърност и тотална некомпетентност на биологичния мат'рял и бизнеса ще бъде принуден да ги замени с роботи ..... докато мат'ряла седи по мръсен потник пред телевизорите , зяпа турски сапунки , тъпче се с фаст фууд и чака да му преведат социалните помощи .

24

Анонимен

преди 2 седмици

Проблема пред внедряването на роботи е, че те трябва да бъдат внедрени, настроени, поддържани и експлоатирани от ИНТЕЛИГЕНТНИ, съвестни, образовани, обучени и тренирани хора. Винаги можеш да образоваш, обучиш и натренираш някого. Проблема е в интелигентността. За такива дейности най - ниското ниво на интелигентност е към 115, а това е 15% от популацията. Тоест, все още не е внедрено масово заради недостатъчния интелект на населението на земята.

23

Анонимен

преди 2 седмици

По заводите е пълно с нископлатени работни места, с високи технически изисквания и силно непривлекателен и тежък труд. Тези места трябва да бъдат роботизирани. Има голяма разлика между това да копаш с мотиката и да ползваш GPS управлявана автоматизирана техника за същата цел.