Снимка: Reuters

Близо 20 млн. работни места в производствения сектор могат да бъдат загубени заради роботизацията до 2030 година, съобщава BBC, като се позовава на данни от Oxford Economics.

Още по темата
От компанията посочват, че хората, които веднъж загубят работата си в следствие на автоматизацията, трудно ще могат да намерят реализация в същата сфера, но ще могат да работят в сектора на услугите.

Всеки един нов робот има 1,6 пъти човешка производителност.

Анализът посочва, че страните със слаба икономика и висока безработица ще са повече повлияни от роботизацията. Същото важи и за развитите страни, но в по-малки мащаби.

В света най-повлияно е автомобилостроенето. Очаквано, ако някой загуби работата си в този отрасъл, ще се насочи към близък до него сектор като транспорт, поддръжка или строителство.

Проучването посочва, че търсещите работа биха се сблъскали с недостиг на свободни места именно заради новите машини.

Докладът на Oxford Economics всъщност цели да оспори конспирацията, че роботите ще превземат човечеството и набляга, че автоматизацията трябва да подпомага икономическия растеж. Тоест колкото места се губят заради роботизацията, толкова да бъдат и създадени другаде.

Професиите, в които работата изисква всекидневно повторение на действията, е по-вероятно да бъде заличена, сочи още анализът. За разлика от това, сферите, които изискват състрадание, креативност или социален интелект, биха съществували десетилетия напред.

Запознайте се с Аи-Да: Тя е роботът художник, добър колкото великите творци

Около 1,7 млн. позиции са били загубени през последните 19 г., като Китай води класацията – 550 хил. работни места са заети от машини. Следват Европа с 400 хил. и САЩ с 260 хил.

Въпреки негативните аспекти, повишаването на автоматизацията с 30% в крайна сметка ще докара около 5 трилиона долара в световния БВП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase