снимка: Ройтерс

Американският технологичен концерн Tesla Inc. може би е на ръба на тримесечен рекорд по доставки на превозни средства, въпреки че производителят на електрически автомобили ще трябва да "даде всичко от себе си" през последните няколко дни от месеца, заяви главният изпълнителен директор Илон Мъск във вътрешнофирмена бележка, цитирана от Bloomberg и Investor.bg.

"Има много спекулации по отношение на нашите доставки на превозни средства през това тримесечие", казва Мъск на служителите в имейл от вторник. "Реалността е, че сме напът да поставим рекорд за всички времена, но той ще бъде много на косъм. Но ако дадем всичко от себе си, определено можем да го направим!"

Акциите на Tesla се сринаха с 34% през тази година, отчасти поради опасения, които Мъск многократно омаловажава. Компанията прогнозира, че през второто тримесечие ще предаде 90 000 до 100 000 автомобила, след като през първите три месеца на годината предаде само 63 000 автомобила.

Представител на Tesla не е отговорил на молбата за коментар. Предишните най-добри за компанията тримесечни доставки възлизаха на 90 700 автомобила през последните три месеца на 2018 година.

"Вече имаме достатъчно поръчки за превозни средства, за да поставим рекорд, но правилните коли все още не са на правилните места", пише Мъск. "Логистиката и крайната доставка са изключително важни, както и търсенето на варианти за превозни средства, които да са налични на местно ниво, но не могат да достигнат до хората, които са поръчали този вариант преди края на тримесечието", посочва той. 

Средната ценова цел на анализаторите за акциите на Tesla спадна до 269,39 долара от 342,84 долара в началото на тази година, показват данни на Bloomberg. Шестнадесет анализатора препоръчват продажбата на акциите, в сравнение с осем препоръки за задържане и 12 за покупки на акции.

Някои от скептиците срещу Tesla, включително и Дейвид Тамберино от Goldman Sachs, предупреждават, че въпреки че доставките могат да бият ниското ниво на насоките на компанията за второто тримесечие, силното представяне може да не е устойчиво. Федералният данъчен кредит в САЩ, който е наличен за Model 3, Model S и Model X, ще падне от 1 юли от до 1875 долара на кола спрямо досегашните 3750 долара.

"Ние вярваме, че низходящият път за акциите ще се възобнови, тъй като става все по-ясно, че устойчивото търсене на настоящите продукти на компанията е под очакванията", пише Тамберино в доклад от миналата седмица.

Мъск, който навършва 48 години тази седмица, ще продължи да настоява, че това не е така. Запитан вчера в Twitter какви са плановете му за празнуване на рождения ден, в отговора му се повтаря вътрешнофирменият му имейл.

"Ще работя върху глобалната логистика на Tesla", пише милиардерът.

Коментари Напиши коментар

16

Хахахахахахаха

преди 3 седмици

ПУТИН РАБОТИ ЛИ НА ДЕН РОЖДЕНЬЯ ....

Не.

Другарят Путин работи по 16 часа от понеделник до петък, 10 часа в събота и се старае да си почива в неделя, освен ако няма някоя свръхважна задача за спасяване на света. Задължително си почива на Коледа, Нова година, Руската Нова година (Старый Новый год) и на рождения си ден.

Само льольовци като Мъск, които са неспособни да управляват собственото си време, а камо ли това на някой друг, работят по празници.

15

Анонимен

преди 3 седмици

Този лъже и маже като дърта патладжонка, само краварските тъпунгери от днес бг му вярват.

14

преди 2 дена

преди 3 седмици

на този евреиски измамник и шарлатанин преди 2 дни му се гръмна поредната ракета
сороската пропаганда и дума не каза за това