Снимка: Reuters

Видео 25.06.2019

Санкциите на САЩ обиждат Иран и нямат ефект

Размяната на заплахи между САЩ и Иран продължава. Според иранските власти действията относно санкциите на САЩ срещу лидера Али Хаменей, означават край на дипломацията между Техеран и Вашингтон.

"Явно санкциите, които в момента Тръмп налага, повече обиждат, отколкото да имат някакъв ефект. Иран е в санкции от 40 години и тази държава продължава да се развива". Това отбеляза бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев в студиото на Bulgaria ON AIR.

По думите на Керемедчиев, Тръмп обича да налага икономически санкции. Той твърди, че ако американският президент не е бил решен на военни действия, това говори за добър прагматизъм от негова страна.

"Иран са по-слаби в много военни дейности, но имат много силно качество и това е възможността да блокират Ормузкия пролив около Оман и да спрат една пета от транзита на петрол. Ако те го направят, Световната общност ще натисне Съединените щати за много по-бързо разрешаване на този конфликт", посочи той. И допълни, че това е абсолютно възможно, ако САЩ ударят първи.

Според бившия зам.-външен министър иранците не са били подготвени за атака срещу лидера им.

Той е на мнение, че за япония е много важно омиротворението в Иран, защото цялата икономика на страната се издържа от петрола на Персийския залив.

Керемедчиев смята, че в този конфликт най-потърпевш е Европейският съюз и в момента европейците трябва да заемат страна - Иран или САЩ.

Относно темата за Brexit, той е на мнение, че Brexit без сделка означава продължаване на преговорите.

"Турция се опитва да шантажира САЩ. Този тип шантаж при Тръмп не върви", заяви Керемедчиев за подготвените санкции срещу Турция.
 

Коментари Напиши коментар

11

Мда

преди 2 седмици

Колкото повече хора/държави намразят САЩ-толкова по-добре.

10

Анонимен

преди 2 седмици

Еми като нямат ефект няма смисъл да се свалят :)

9

Анонимен

преди 2 седмици

Тоест да блокират нефта на 1/5 от света?
И смятат, че ще им се размине?