снимка: Ройтерс

Apple Inc. призова администрацията на американския президент Доналд Тръмп да не пристъпва към мита от 25% върху нови продукти, внесени от Китай, заявявайки, че това ще намали приноса на компанията от Купертино към икономиката на САЩ.

Технологичният гигант от Калифорния се позова на писмо до американския търговски представител Робърт Лайтайзър тази седмица. Митата ще засегнат почти всички основни продукти на Apple, включително iPhone, iPad, MacBook, Apple Watch, AirPod и iMac, пише компанията. Също така ще навреди на продукти с по-малък обем на продажби, като високоговорителя HomePod, някои слушалки Beats, безжични рутери, Apple TV, кейсове и резервни части за iPhone.

„Ние ви призоваваме да не продължавате с тези мита“, заявиха от Apple. 

Това е първият път, в който Apple споменава iPhone в списък с продукти, които биха били засегнати от митата. Смартфонът генерира около две трети от продажбите на Apple и често води потребителите му до закупуването на други устройства и услуги.

Apple е един от най-големите създатели на работни места в САЩ, отговорен за повече от 2 милиона позиции. Компанията също така заяви, че е най-големият корпоративен данъкоплатец в САЩ. През миналата година Apple обеща да осъществи пряк принос към икономиката на САЩ от над 350 млрд. долара в срок от пет години и заяви, че е напът да постигне тази цел.

САЩ и Китай заявиха, че техните президенти ще се срещнат в Япония следващата седмица, за да подновят търговските преговори след едномесечен застой.

Apple прекара десетилетия в изграждането на една от най-големите вериги за доставки в света. Компанията проектира и продава повечето от продуктите си в САЩ, но ги внася от Китай, където те се сглобяват. Това я прави една от най-изложените на митата компании. Тя може би преценява преместването на част от продукцията от Китай на други места в Азия, стана ясно от неотдавнашна статия на Nikkei.

Целия анализ четете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase