Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Съдът остави в ареста Йоан Матев – обвинен за убийството на Георги Игнатов  на 2 юни 2015 г. в Борисовата градина. Ако бъде признат за виновен Матев може да получи затвор до 12 години.  Майката на подсъдимия заяви, че синът й е натопен за престъплението, пише "24 часа".

В съда бяха изслушани записи от времето, непосредствено преди смъртта на младежа. От тях става ясно, че повече от 15 минути се наложило на приятели на Георги  да упътват линейката на Спешна помощ към точното местоположение в парка, където момчето лежало в безсъзнание.
В поредното изслушване в съда се чуха аудио записи  от системата на тел. 112, които „съживиха” последните минути от живота на 16- годишното момче, пише "Дарик".

Оказва се, че множеството сигнали на спешния телеон едновременно помагат и объркват разследващите.
Магистратите от СГС изслушаха преди всичко две обаждания към спешната линия. От записите става ясно, че първото обаждане към диспечерите прави Лора Крашевска, приятелката на Георги. Непосредствено преди нападението тя си пишела съобщения с него, уговаряйки се да се видят след училище. Разбирайки какво се е случило, момичето се втурва от близкия техникум, където учи, към алеята в парка и веднага започва да търси помощ. Няколко пъти тя повтаря на диспечърката на 112 да побърза.

Още по темата

Следва подобно обаждане от най-добрия приятел на Георги Константин Малчев, който също моли за медицинска помощ. Момчето се опитва ясно да обясни на спешните екипи къде точно се намират, но линейката дори ги подминава веднъж, докато намери мястото.

Ясно от записа прозвучава и сирената, с която по традиция на 2 юни, точно в 12:00 ч. се чества Денят на народните будители. И двамата приятели на Георги съобщават, че той лежи с прободна рана на пейката и не е в съзнание.
След като медицинският екип пристига, той единствено констатира смъртта на момчето.

Съдът изслуша и няколко сигнала до спешния телефон на младежи, които споделят свои предположения за това кой е извършителят на убийството, като всички те са разнопосочни и бързо са отхвърлени от разследващите.

В списъка на призованите е и Патрик Първев, един от двамата младежи, които бяха осъдени на шест години затвор за побой на 3-годишно дете, за което е трябвало да се грижат.

Според запознати Първев и Матев са се запознали в следствения арест.

До името на Йоан Матев полицаите стигнаха, след като братът на подсъдимия - Марсел разказа за случилото се и заведе полицаите до оръжието на престъплението, което се е намирало в близост до местопроизшествието. Все пак Марсел отказа да свидетелства срещу брат си.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase