снимка: Ройтерс

В разгара на американско-китайската търговска война, Huawei Technologies Co. е заявил на Verizon Communications Inc., че операторът трябва да плати лицензионни такси за повече от 200 от неговите патенти, като по този начин допълнително увеличава напрежението между китайската компания и САЩ, пише в свой материал в. Wall Street Journal, цитирайки източници, запознати с въпроса,

Директор по интелектуалната собственост в Huawei е писал на оператора в САЩ през февруари, пояснявайки, че Verizon трябва да плати за „разрешаване на проблема с лицензирането на патенти“, твърдят източниците. Но Verizon не е клиент на Huawei.

"Вярваме, че ще видите ползата от приемането на лицензите за нашия патентен портфейл", се казва в писмото. Патентите, за които става въпрос, обхващат основното мрежово оборудване, кабелната инфраструктура и интернет технологията, пояснява източник, а въпросът може да повлияе на някои от доставчиците на Verizon.

Писмото на Huawei пристигна на фона на обширните усилия на американските политици и администрацията на Тръмп да ограничат глобалния обхват на компанията.

Представители на Huawei и Verizon са се срещнали през миналата седмица в Ню Йорк, за да обсъдят някои от въпросните патенти, казва един от източниците.

"Нямаме коментари по този конкретен въпрос, защото това е потенциален правен въпрос. Тези въпроси обаче са по-обширни, отколкото само Verizon”, заяви говорител на оператора. „Като се има предвид по-широкия геополитически контекст, всеки въпрос, свързан с Huawei, има отражение върху цялата ни индустрия и също така повдига национални и международни проблеми".

Говорител на Huawei е отказал коментар по темата.

Целия материал четете в продължението в Investor.bg!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase