Източник: Reuters
Вирусът на Кримска-Конго хеморагична треска се предава на хората чрез ухапване от заразени кърлежи или чрез пряк контакт с кръв или тъкани на заразени пациенти или животни. Той причинява при хората тежко заболяване с фатален край, стигащ до 30% от случаите.
 
Настоящите познания за взаимодействията между вектора и гостоприемника на вируса са ограничени. Кърлежите от вида Hyalomma се считат за основните вирусни вектори. Вирусът се разпространява от хемолимфата в слюнчените жлези и репродуктивните органи на кърлежа. Въвеждането на секрети от слюнчените жлези на вектора е основният път, чрез който вирусът на Кримска-Конго хеморагична треска влиза в гостоприемника.
 
От мястото на първоначалната инокулация (вкарването на микроорганизми и вируси в тялото на живи организми), вирусът се разпространява към целевите органи. Генетичните фактори и състоянието на имунитета на гостоприемника могат да повлияят освобождаването на цитокини, които играят основна роля за изхода от заболяването.
 
Заболяването се характеризира с рязко начало на треска, главоболие, умора, миалгия (мускулна болка), както и стомашно-чревни симптоми като гадене, повръщане и диария. В тежки случаи се наблюдават хеморагични прояви.
 
Повече за симптомите на Кримско-Конго хеморагична треска можете да прочетете в Puls.bg

Коментари Напиши коментар

2

futurehealth

преди 3 години

За много неща!

1

(^-^)

преди 3 години

Колко заболели има от тая треска в България? Айде стига вече с тая истерия, може ли?