Две от футболистките на Италия и Австралия по време на среща от Група С на Световното първенство във Франция. Снимка: Reuters

На женският футбол се гледа с насмешка. В крайна сметка, какво правят жените на терена, а не на трибуните?

Тази година обаче Световното първенство за жени привлича все повече интерес. След десетилетия в сянката на мъжкия спорт, женския започва да става по-приемлив.

Историята на спорта обаче не винаги е била точно такава. В Англия, родината на футбола, преди век дамските срещи на терена са били доста интересни.

Не след дълго обаче футболната асоциация решава да забрани играта, тъй като била "прекалено нестабилна за жени". Отнело 50 години, за да се върнат жените на терена като спортисти, а не само като зрители, пише BBC.

Бонусите във вид на цигари

Лили Пар е една от първите жени, професионални футболистки в отбора "Dick Kerr". Името си отборът получил от фабрика за амуниции в Престън, където футболистките работели през Първата световна война.

Това е първият отбор, който излиза по традиционните днес шорти на терена, както и първият, който играе извън родната Англия.

Нападателят Лили Пар била страстна пушачка и като такава получавала част от заплатата си във вид на цигарени кутии.

Интересът

По време на Първата световна война жените за първи път застават на места, отредени за мъже - във фабриките, в дома... и на тревата.

Навръх Коледа през 1917 г. 10 000 души се стичат към стадиона в Престън, за да наблюдават футболна среща между два дамски отбора.

Няколко години по-късно пък срещата между женският отбор на Dick Kerr и "St Helen" привлича 50 000-на публика.

Точно година по-късно, през 1921 г., футболната асоциация решава, че е време да забрани жените да играят на стадиони с публика.

Тогавашната асоциация обяснява решението си с довода, че "футболът е много нестабилна за жени и не трябва да бъде окуражавана".

Трябвало да минат почти 50 години, за да бъде сформирана Женската футболна асоциация (WFA), за да бъде вдигната забраната.

В днешни дни интересът към женския футбол не е кой знае колко висок. Но все пак миналогодишният финал в Англия е привлякъл над 45 000 души на трибуните. А за започналото в петък първенство във Франция са били продадени 965 000 билета - цифра, която е доста далеч от продадените над 2 млн. билети за Световното в Русия миналата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase