Снимка: архив, Reuters

Президентът на САЩ Доналд Тръмп разкритикува американското космическо управление НАСА, че си е поставило за цел да върне американските астронавти на Луната до 2024 г. и призова агенцията да се фокусира вместо това върху "много по-големи" инициативи, като полет до Марс, предаде Ройтерс.

Преди това Тръмп бе подкрепил лунната инициатива на НАСА, но сега както изглежда той намалява подкрепата си за нея.

"За всичките пари, които ние харчим, НАСА трябва да НЕ говори за отиване на Луната. Това го направихме преди 50 години", написа Тръмп в Тwitter. "Те трябва да са фокусирани върху много по-големите неща, които ние правим, в това число Марс, отбраната и науката", допълни той.
Изявлението на Тръмп бе туитнато от президентския самолет, с който той пътува от Европа за Вашингтон.

Мнението на Тръмп противоречи на призива на неговата администрация, отправен неотдавна към НАСА, да се върнат хората на лунната повърхност до 2024 г. вместо до поставената преди това за цел - 2028 г.

НАСА планира да изгради космически аванпост в лунна орбита, в който да може да се сменят астронавти, стигащи до лунната повърхност. Целта е това да стане до 2024 г. Този план е част от по-голям план за използването на Луната за отправна точка за евентуални мисии до Марс.

На сайта на НАСА в петък се казваше, че програмата "Артемида ще прати първата жена и следващия мъж на Луната до 2024 г. и ще създаде устойчиво човешко присъствие на Луната до 2028 г." Програмата е кръстена на близначката на Аполон - Артемида, която е богиня на Луната в гръцката митология.

На сайта на НАСА има и детайли как космическото управление планира да превърне Луната в отправна точка за бъдещи мисии до Марс и за място за тестване на оборудване и на технологии за други походи из Слънчевата система.

Частни компании също се включиха в надпреварата към Луната. Милиардерът Джеф Безос миналия месец представи макет на апарат за кацане на Луната, произведен от компанията му Блу Ориджин.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase