Снимка: Pixabay

Необичайна операция бе извършена в Клиника по детска хирургия на Университетската болница "Д-р Г. Странски" в Плевен, съобщиха от лечебното заведение.

Още по темата

Лекари от България и САЩ с уникална операция на дете

Оперативната намеса се е наложила, след като момиче на 12 години имало навика много време да дъвче дългата си коса. С течение на времето в коремната кухина на детето се натрупала топка косми, които са напълнили стомаха и са тръгнали към дванадесетопръстника и червата. В резултат на това момичето не е можело да се храни, повръщало, получило анемия, загубило килограми, пише БТА.

Оказало се, че няма как ендоскопски да се премахне топката косми и затова се наложила оперативна намеса, посочва доц. д-р Борислав Нинов - началник на клиниката. Той пояснява, че в 42-годишния си опит като хирург за втори път попада на такъв случай.

От стомаха на детето е извадена маса от косми с размер около 30 на 10 см. Операцията е преминала успешно и детето се възстановява. Хирурзите от Плевен обясняват, че един такъв навик като дъвчене на коса може да бъде много опасен и да доведе до вредни за здравето последици, какъвто е конкретния случай.

Коментари Напиши коментар

4

Pipi

преди 1 седмица

Преди 3-4 години имаше пак подобен случай. Мисля,че се казваше синдром на Рапунцел. Това си е вид хранително разтройство. Докато родителите осъзаят, че това не е обикновен косопад, вече е станало късно

3

Анонимен

преди 1 седмица

От нерви е сигурно има проблеми в училището или с родителите.Трябва да се види дали някой не я е насилвал когато е почнала.

2

Иванчо+Марийка

преди 1 седмица

Гадна работа.