Снимка: архив, Reuters

Учени от института към детската болница в Окланд, Калифорния, установиха, че червеното и бялото месо еднакво повишават холестерола в кръвта въпреки ширещото се мнение, съобщи Лента.

Всички видове месо увеличават липопротеина с ниска плътност, наричан също "лош холестерол" заради връзката му с повишения риск от развиване на атеросклероза.

Растителните протеини нямат такъв ефект.

Употребата на червено месо от няколко години много намаля заради притеснения за връзката му със сърдечносъдови заболявания. Пилешкото се смята за по-здравословна алтернатива.

Според авторите на изследването обаче зеленчуците, млечните продукти и варивата са по-подходящи за контрол на холестерола.
/БТА/

 

Коментари Напиши коментар

21

Телето

преди 2 седмици

Ам то остана само да си пасем.

20

Анонимен

преди 2 седмици

Четете "умните" коментари по-долу и след това не се чудете защо България е на първо място по сърдечно-съдови заболявания в Европа.

19

Анонимен

преди 2 седмици

Най-полезната мазнина защо ли е сланината , и не се дебелее от нея ...