Изнудван за пари бизнесмен е подал сигнал срещу кмета на пловдивския район “Северен” Ральо Ралев, който беше задържан в четвъртък при акция на спецпрокуратурата и антикорупционната комисия. Общинарят искал пари като Десислава Иванчева за разрешително за строеж, но по-предпазливо.

Ралев бе задържан около 17,30 ч в четвъртък във фитнесзала до Университета по хранителни технологии. Акцията е била пазена в тайна от пловдивските служби, пише "24часа".

Разработката започнала преди 5 месеца, когато потърпевши подали сигнал лично до Бойко Борисов за изнудване от страна на кмета на район “Северен”. Тогава службите започнали да подслушват и следят Ралев и да разследват схемите му.

“Видяхте какво му се случи. Имаше лошия късмет да попадне на хора със смелост бързо да се свържат с мен”, разкри премиерът. Той намекна, че става дума за рекет. По думите му районният кмет сочел на предприемачите тавана високо-високо, сиреч за пари.

Още по темата

Зам.-главният прокурор Иван Гешев уточни, че схемата в Пловдив била сходна с тази в столичния район “Младост”. Касаело се за изнудване на виден пловдивски предприемач.

“В случая с Пловдив не става въпрос за вземане на пари по този балъшки начин като при “Младост”, посочва Гешев. По неофициална информация става дума за 60 000 лева, които били белязани предварително и са иззети от посредник. Гешев отказа всякакви подробности покрай разследването с мотива, че това може да попречи на колегите му.

“Нямам идея защо съм арестуван”, заяви самият Ралев, след като в четвъртък вечерта беше докаран с белезници в кметството. Там полицаи с качулки бяха блокирали цялата администрация. До 23 ч всички служители са били оставени по кабинетите.

"Нямахме контакт помежду си, бяхме отделени един от друг", казаха пред “24 часа” чиновници. Интернетът бил прекъснат в сградата и включен едва на следващия ден.

От кабинета на Ралев са иззети документи, компютър, харддискове. Домът му също е претърсен.

“Той е категоричен, че не е вършил нищо незаконно”, заяви адвокатката му Сузана Алекова. Ралев е отведен в следствения арест в столицата.

От местната структура на ГЕРБ запазиха пълно мълчание около ареста. Кметът Иван Тотев, който е и председател на партийната организация под тепетата, не дойде на предварително обявените събития с него в петък. От пресцентъра му уточниха, че заминал за София.

Ралев минаваше за един от успешните районни кметове. Той се прочу с периодични акции по събаряне на незаконни ромски постройки в Шекер и Арман махала. Дори беше планирал такива и следващата седмица. Ползва се с добро име в района и е два мандата кмет, като на последния местен вот беше избран мажоритарно. Семеен е, с две малки деца.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase