Снимка: Pixabay

"Да се осмелиш да шофираш" от Манал Ал-Шариф Код е книга събитие и за арабския свят, и за Европа. Това е необикновена история на саудитска жена, родена в Мека, претърпяла еволюцията от традиционното общество към еманципацията. Успява да се пребори за своите права и като цяло тези на саудитските жени. Това е изключителен исторически документ за това парадоксалното саудитско общество. Една от най-богатите държави с модерна инфраструктура, а нравите в нея са на нивото на традиционния ислям все още. Манал Ал-Шариф Код постоянно руши бариери. Това твърди Емил Ценков, арабист; в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Социалните трансформации са например опитите на принц Мохамед бин Саламан да реформира държавата, но той се сблъска с религиозната институция и със самото общество, което поначало е консервативно, спомена журналистът Мохамед Халаф.

Европа е уязвима, в много държави има гета с неовладени прояви на джихадизъм, каза още Халаф. Голяма част от мюсюлманите се изолират и не искат да се интегрират към европейските ценности, отсече той.

"Голямото предупреждение от тази книга от европейците е, че описаният модел на исляма - салафизъм, е модел, който се изнася в чужбина като цяло. Терористите самоубийци са продукт от него". 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase