Снимка: БТА

Китай пусна днес първия прототип на влак на магнитна възглавница (тип Маглев), развиващ скорост до 600 километра в час. Той излезе от производствената линия на завода в град Циндао в източната провинция Шандун, съобщи Синхуа, цитирано от БТА.

"В момента прототипът е достигнал до статична левитация и е в добро състояние", коментира Дин Сансан, ръководител на научно-изследователската група и заместник-главент инженер на компанията за строителство на локомотиви и вагони Циндао Сифан (подразделение на железопътната корпорация Си Ер Ер Си - CRRC).

Прототипът ще позволи да се тестват ключови технологии и основни компоненти на високоскоростната система маглев, за да се постави основата за създаването вече на инженерния прототип на влака, заяви Сансан.

Работата по разработката на инженерен прототип с 5 вагона върви по установения ред и се предполага, че той ще излезе от производствената линия през 2020 година, а през 2021 година трябва да са завършени всички необходими тестове и комплексни проверки.

Първата в света действаща жп линия на магнитна възглавница бе изградена в Шанхай през 2004 година, за да свърже международното летище "Пудун" с метростанцията "Лунян Лу". Влакът взема разстояние от 30 километра за 7 минути.

10 страни в света разработват влак на магнитна възглавница. Рекордна скорост за пътнически влак бе развита в Япония - там маглев достигна през 2015 година на тестови участък скорост от 603 километра в час.

 

Коментари Напиши коментар

76

Анонимен

преди 4 седмици

Ха стига бе. Сега тръмпчо ще забрани и влаковете. Ще им останат само кравите на хамериканците.

75

Анонимен

преди 1 месец

Компанията разработила и построила този тип влакове се казва Трансрапид и е немска.Идеята е на немски инженери от 1935-та.Китайците просто са платили 1 милиард евро!

74

Анонимен

преди 1 месец

Някога работил ли си с араби и китайци едновременно? Много бих се учудил, понеже предпочиташ арабите ;)))